Frågor & svar kring TV-avtalet om pingis i TV4 Sport

Många har frågorna varit kring TV-avtalet kommande säsong och det nya spelformatet till följd av detta. Nu har du chansen att läsa Andreas Ljones svar på de vanligaste frågorna och funderingarna.

Vilken kanal kommer det att visas i?
TV4 Sport som idag kan ses av 80% av Sveriges befolkning och är Sveriges största sportkanal.

Vilka dagar?
23 lördagar mellan september och april på gammal god tipsextra tid.

Varför ändrar ni spelformatet?
Det var ett krav från teves sida att vi enbart skulle spela på ett bord och hitta ett format där vi kan fixera tiden.

Hur ser det nya spelformatet ut?
Vi kommer spela tyska modellen i tre set. För att fixera tiden spelar vi ut samtliga matcher där varje enskild match är värd ett poäng. Det betyder att slutar matchen 3-2 går tre poäng till vinnande lag och två poäng till förlorande lag.

Varför byter ni till tre set?
I och med att vi alltid spelar ut hela lagmatchen betyder det här sammanlagt 5 matcher. Om vi hade spelat 5 matcher efter varandra i fem set hade en sådan match landat över 3 timmar vid de flesta tillfällena. Det funkar inte i TV och det är heller inget som ger mer publik till våra matcher runt omkring i Sverige. Med tre-sets matcher kan vi hålla matcharrangemangen på strax över två timmar vilket är ett betydligt mer attraktivt format.

Blir det inte väldigt kort speltid för spelarna då?
Eftersom vi alltid spelar ut matcherna kommer det här innebära att varje spelare deltar i 2 av 5 matcher i den tyska modellen. Det här innebär 40% av den totala speltiden och omräknat i tid kommer varje spelare delta i cirka 30 minuter effektiv speltid. Jämfört med många andra stora lagsporter är det en normal speltid. I hockey är det inte ovanligt att spelare har en effektiv speltid på under 20 minuter. I det spelformat vi har idag händer det ofta att tredje respektive fjärdemannen i laget enbart spelar en match, så utslaget på en hel säsong tror jag många kommer få spela mer i det nya formatet.

Förstör vi inte för våra juniorer när vi går från fyra till tre spelare?
Jag tror inte vi hjälper våra juniorer genom att ha en liga med sämre kvalité och fler antalet spelare som gör det enklare för dem att platsa. Jag tror tvärtom att vi behöver en tuff och attraktiv liga som morot för våra juniorer. Det ska vara tufft att platsa i elitserien och det ska vara ett mål att sträva efter som kräver hård träning. Ser vi sedan på spelformatet så bidrar dagens spelsystem till att man delar upp serien i två halvor. Den övre halvan består av utländska spelare och ett fåtal svenskar som möter varandra på förstabordet. Den undre halvan består av juniorer och i många fall avdankade svenskar som spelar på andrabordet. Med det här systemet får aldrig våra juniorer chansen att spela mot de många duktiga utländska spelare som vi har i ligan. Med det nya spelsystemet är uppställningen fri vilket bäddar för att juniorer kan komma in och få stenhårda matcher mot ligans bästa spelare. Det tror jag om något är utvecklande och motiverande för våra unga svenskar som vill uppåt.

Vad kostar TV-avtalet?
TV-avtalet i sig kostar ingenting. Genom att vi kunnat erbjuda TV4 Sport en attraktiv produkt har vi beviljats plats på bästa sändningstid. Däremot får vi själva bekosta produktionen av sändningen. Det här betyder att vi kontrakterar ett produktionsbolag som filmar och sänder materialet direkt över sattelit till TV4 Sport där det sedan går ut direkt i rutan. Att kontraktera ett produktionsbolag av god kvalité kostar naturligtvis en större summa pengar men det är något vi räknar med att få tillbaka genom att vi äger en stor del av reklamrättigheterna till sändningarna.

Vad kan klubbarna tjäna på det här?
Som klubb har man allt att vinna och inget att förlora i och med att SEK tar på sig hela det finansiella ansvaret. Det här innebär dock att SEK kommer äga rätten till en hel del av reklamrättigheterna. Något som är nödvändigt för att kunna dra runt det här gigantiska projektet. Däremot kommer klubbarna äga reklamrättigheten till den attraktivaste platsen och bästa reklampelaren man kan få under matchen, spelardräkten. Spelarnas dräkter är ständigt i fokus och den reklam som syns absolut mest och bäst. Klubbarna kommer även få rättigheter till fler exponeringsytor. Exakt vilka dessa kommer vara är inte helt klart. Men mitt tips till klubbarna är att vara kreativa och trycka upp speciella TV-dräkter som man spelar med vid TV-sändningarna. Att vi får ut vår sport genom TV som är ett extremt slagkraftigt mediaverktyg kan naturligtvis inte vara annat en positivt för både klubbar, förbund och SEK. Det innebär större intresse för sporten och ett gynnsammare klimat för klubbarna i sin strävan efter goda sponsoravtal. Med ett ökat mediautrymme har vi även större möjligheter att locka nya utövare till vår idrott.

Stefan Karlsson

Saxat från Svensk Elitpingis hemsida.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Pin It on Pinterest