Christofer Rosdahl blev klass 2-spelare i Norrland!

Under den senaste helgen, 25-26/4 var jag i södra Norrland och spelade två tävlingar. Redan på lördagskvällen stod det klart att jag skulle bli uppflyttad till klass 2-spelare.

När det var dags att börja tävlandet hade jag varit på resande fot i en vecka. Jag hade varit på bilsemester längs Norrlandskusten upp till Umeå.

På lördagen gällde det Aprilkulan i Medelpad, närmare bestämt i hockeymetropolen Timrå strax norr om Sundsvall. Speldagen startade för min del med poolspel i HS 2. Jag blev här inlottad i en fempool. I den första matchen vann jag med 3-0 mot Michael Gebart från Ångeklubben MittPingis (Sveriges geografiska mittpunkt ligger i Ånge kommun i Medelpad). I nästa match blev rutinerade Torbjörn Filipsson från PK Sundsvall för svår. Jag förlorade med 6-11, 9-11, 8-11 efter att haft problem med Flipssons servar. I min tredje match mötte jag killen som vann hela klassen, Andreas Andersson från Ås IF i Jämtland. Jag gjorde här en ganska bra match och förlorade först efter 7-11 i femte set. Jag var därmed utslagen men vann min sista match i poolen med 3-1 mot Peder Pedersen (som senare på dagen blev tvåa i HS 3) från Umeåklubben Tegs BTK. Jag blev därmed trea i poolen.

Strax efteråt började poolspelet i HS 1. I min första match vann jag ganska enkelt över Nils-Olof Hagman från Mittpingis med 3-0. I nästa match väntade killen som slutade tvåa både i HS 1 och i HS 2, Mattias Bengtsson från Östersunds GIF-bt. I första set tappade jag 10-8 till 11-13. Andra set vann jag med 11-3. I det tredje setet tappade jag 10-9 till 10-12. I fjärde set vände jag 3-7 till 11-7. I femte set ledde jag med 5-1 men tappade till 9-11. Hade jag vunnit hade det kanske varit min största skalp i karriären.

Efter matchen jublade Mattias Bengtsson väldigt överdrivet på ett demonstrativt sätt. Han hade knappt rört en min tidigare under matchen, men hade gillade tydligen inte att jag visade mina känslor efter en vunna poäng. Jag fick senare höra rykten om att han någon gång knäckt sin motståndares racket och någon gång gömt undan detsamma. Jag vet inte vad som är sant men jag verkade i alla fall ha stöd från de flesta i hallen när det gällde den här händelsen.

I den avgörande matchen när det gällde andraplatsen i poolen väntade Samuel Sehlberg från Docksta BTK i Ångermanland. Sehlberg hade tidigare under säsongen plockat 30 poäng i HS 2, på några få tävlingar enligt honom själv. Jag gjorde här något av mitt livs match och vann med 11-8, 12-10, 12-10. Jag har kanske spelat bättre någon gång men nu gällde det en avgörande match mot en så pass bra motståndare. För första gången hade jag nått slutspel i HS 1. Eftersom det var åtta pooler gick sexton spelare direkt till åttondelsfinal. Poängvärdet i klassen var 104 vilket betydde minst 6 poäng till mig i klassen. I detta läget hade jag 24 poäng, 6 poäng kvar till kvar till klass 2!

Jag deltog för första gången i tre poolklasser på en och samma dag så nu var det också dags för poolspelet i HS 3. Jag vann mina två första matcher enkelt med 3-0. Efter det var det dags för åttondelsfinal i HS 1. Vad jag inte säkert hade koll på var att jag vid vinst i denna match skulle vara klar för klass 2. Jag gjorde en helt ok match men förlorade med 8-11, 9-11, 8-11 mot Emil Sjöström från PK Sundsvall. Sjöström var helt enkelt något bättre än mig. Jag hade en match kvar i poolespelet i HS 3 och där väntade Medelpads DM-mästare i både i P 14 och P 15, Thimmy Wallgren från Timrå AIF. Wallgren som är defensivspelare ligger dock bara 138:a på Sverigerankingen i P 14. Jag fick kämpa lite mer i denna matchen än i de tidigare matcherna i poolen men vann med 11-4, 11-8, 11-8. Därmed vann jag poolen utan setförlust.

Jag var nu i åttondelsfinal och var nu på nytt bara en match från att bli klass 2-spelare. Eftersom poängvärdet var 55 poäng så därför räckte med med att komma till kvartsfinal för att knipa de 6 poängen jag behövde. Poängvärdet i klassen Jag fick nu möta en hårtslående tjej från PK Sundsvall, Elina Filipsson (förmodligen nämnde Torbjörns dotter). Jag inledde nervöst och kom i underläge med 9-11, 2-5. Jag kom sedan igång och tog ledningen med 2-1 i set. Sedan förlorade jag fjärde set med med 8-11, och kom i underläge med 1-4 i femte. Jag var trött och nervös men vände till ledning med 9-7. Elina gav sig dock inte utan tog 3 raka bollar fram till matchboll, 10-9. Jag tog sedan två raka poäng fram till matchboll, 11-10. I detta läget tog Elina två raka poäng fram till sin andra matchboll, 12-11. På något sätt lyckades jag i detta läge ta 3 raka poäng fram till 14-12 och vinna matchen med 3-2. Jag var nu alltså i kvartsfinal och var nu klar för klass 2! Jag var dock inte riktigt säker på den saken i detta läge, men ganska säker.

I kvartsfinalen mötte jag Stefan Krantz från Östersund GIF-bt, en f.d. klass 1-spelare som hållit upp i många år enligt honom själv. Jag kom snabbt på att Krantz slår stenhårt med sin forehand, men trots det skar jag många långa bollar på hans forehand. Det var min trettonde match för dagen vilket gjorde att varken kropp eller knopp fungerade. Jag förlorade med 0-3, efter att kanske ha gjort min sämsta match för dagen. Det är dock tveksamt och min bästa pingis hade räckt i denna match. Stefan Krantz vann sedan hela klassen mycket välförtjänt.

Klockan var ca klockan 18 på på lördagskvällen när det var dags att ge sig av och köra de ca 16 milen söderut till övernattning strax utanför Söderhamn i Hälsingland. Jag tog dock ett stopp på vägen i den lilla hålan Gnarp i norra Hälsingland för att avnjuta en pizza.

Jag steg upp tidigt på söndagsmorgonen för att köra de återstående ca 9 milen till Valbo i Gästrikland. I Valbo som ligger strax väster om Gävle var det nu dags att genom spel i Aprilpoolen avsluta årets egentliga säsong som har varit min klart nästa hittills i karriären. Jag var först i hallen tillsammans med tre spelare från Dalarna, så jag fick äran att att slå in med en av dalmasarna.

Jag hade trots att jag var klar för klass 2 rätt att starta i klass 3 i Valbo. Reglerna säger nämligen att man får spela i den lägre klassen under samma spelhelg som man blir klar för uppflyttning. I min första match i poolspelet i HS 3 tog det tid innan jag vaknade. Jag förlorade de två första seten mot Stefan Bäckman från Sala med 5-11, 5-11. Jag kom sedan igång och vann matchen efter att vunnit med 11-5, 11-0, 11-3 i de tre återstående seten. I den andra matchen blev det vinst med 3-1 mot Skyttorps Leo Engqvist, 88:a på Sverigerankingen i P 13. I min sista poolmatch blev det seger med 3-0 mot hemmaspelaren Pelle Godin. Jag vann alltså poolen efter 3-0 i matcher.

I åttondelsfinalen fick jag möta Ove Hellström från KFUM Gävle BT. Hellström är född 1948 och är bollsäker. Jag vann första set med 11-3, och trodde att det skulle gå vägen. Hellström tog dock det andra innan jag tog det tredje. Jag orkade dock hela vägen utan Hellström vann matchen efter 11-6, 11-2 i de två sista seten. Normalt sett så borde jag vinna en sån här match, men min energi började tryta och jag blev stillastående. Ove Hellström vann sedan hela klassen. I efterhand upptäckte jag att Hellström inte borde fått varit med eftersom han var klass 2-spelare sedan tidigare.

Efter att fått en halvtimmes välbehövlig vila hade jag en klass kvar att spela, nämligen HS-elit! Jag hamnade i en fempool med tre klass 1-spelare och en klass 4-spelare. Jag började med att möta klass 4-spelaren, Patrik Hirsch från KFUM Gävle BT. Jag vann denna match med 3-1. Det var sannerligen ingen bra match (speciellt inte för att vara i HS E), men jag tog i alla fall min första matchvinst någonsin i elitklassen. Jag vann visserligen mot en skadad Andreas Karlsson i Cliffton Cup:s Herrar öppen men här hette klassen elit!

I match nummer två väntade Dalarnas pingisikon Leif Mårtensson. Snart 55-årige Mårtensson deltog i herrsingel i SM för så sent som två år sedan. Nu har hans spel kanske påverkats negativt av de nya nabbreglerna som tillkommit. Jag rivstartade matchen och tog ledningen med 11-8, 5-0 innan Mårtensson kom igång och vann med 3-1 efter 11-7, 11-7, 11-7 i de tre avslutande seten. Förmodligen gjorde Mårtensson någon taktisk manöver som förändrade matchbilden utan att jag vet hur det gick till. Den gode Leif slutade ändå bara trea i denna pool och blev utslagen precis som jag.

I min tredje match fick jag mig verkligen en lektion i pingis när Fridhem/Urnans Niklas Hagberg krossade mig med 11-4, 11-2, 11-2. I min sista match på detta äventyr mötte jag pokerkändisen Stefan Diös som alltså även är klass 1-spelare i pingis, där han tävlar för Ängby SK. Diös slog kanske lite överraskande Niklas Hagberg och vann poolen, men mot Diös hängde jag med mycket bättre än mot Hagberg. Diös är defensivspelare med någon typ av svampgummi på båda sidor. Efter 3-11 i första set började jag komma på hur jag skulle spela. Det blev 8-11 i andra set innan jag skaffade mig en setboll i tredje set. Diös räddade setbollen med en räddning långt ifrån bordet som blev till en kantboll. Det blev 14-12 till Diös och 3-0 i matchen.

Sammantaget så är nöjd med mitt spel under helgen. Att bli klass 2-spelare var det stora målet och det lyckades jag med. I och med att jag spelade i Medelpad och Gästrikland har jag nu tävlat i 15 av Sveriges 23 pingisdistrikt! På måndagskvällen kom jag hem efter ca 300 mils bilkörning på 10 dagar.

Christofer Rosdahl

Resultat:

Aprilkulan

HS 2, poolspel:
Michael Gebart, MittPingis 11-6, 14-12, 11-5
Torbjörn Filipsson, PK Sundsvall 6-11, 9-11, 8-11
Andreas Andersson, Ås IF 14-12, 5-11, 5-11, 11-7, 7-11
Peder Pedersen, Tegs BTK 7-11, 12-10, 11-6, 11-8

HS 1, poolspel:
Nils-Olov Hagman, MittPingis 11-7, 11-3, 11-9
Mattias Bengtsson, Östersunds GIF-bt 11-13, 11-3, 10-12, 11-7, 9-11
Samuel Sehlberg, Docksta BTK 11-8, 12-10, 12-10

Åttondelsfinal:
Emil Sjöström, PK Sundsvall 8-11, 9-11, 8-11

HS 3, poolspel:
Robert Zetterqvist, Hassels IF 11-6 11-8, 11-4
Matin Mattes, Alfta BTK 11-2, 11-4, 11-4
Thimmy Wallgren, Timrå AIF 11-4, 11-8, 11-8

Åttondelsfinal:
Elina Filipsson, PK Sundsvall 9-11, 11-7, 11-8, 8-11, 14-12

Kvartsfinal:
Stefan Krantz, Östersunds GIF-bt 5-11, 9-11, 6-11

Aprilpoolen

HS 3, poolspel
Stefan Bäckman, Sala IF 5-11, 5-11, 11-5, 11-0, 11-3
Leo Engqvist, Skyttorps IF 12-10, 11-4, 10-12, 11-3
Pelle Godin, Valbo AIF 11-8, 11-5, 11-4

Åttondelsfinal:
Ove Hellström, KFUM Gävle BT 11-3, 9-11, 11-7, 6-11, 2-11

Herrsingel E, poolspel:
Patrik Hirsch, KFUM Gävle BT 4-11, 11-3, 11-3, 11-9
Leif Mårtensson, Dala Btk 11-8, 7-11, 7-11, 7-11
Niklas Hagberg, Fridhem/Urnan BTK 4-11, 2-11, 2-11
Stefan Diös, Ängby SK 3-11, 8-11, 12-14

Kommentarsfunktionen är stängd.

Pin It on Pinterest