Bordtennisens historia!

Har hittat lite om bordtennisens uppkomst i aktuell historia. Kan vara intressant att veta lite om historien om bordtennisen.

Liksom många andra sporter föddes bordtennis i England på 1800-talet. Tennis (utomhusvarianten) hade blivit ett uppskattat nöje bland finare folk, som också roade sig med att spela en inomhusvariant av tennis på matsalsbord, med böcker som nät.

Problemet var att det inte fanns några riktigt bra bollar. Avrundade champagnekorkar användes, men var ingen hållbar lösning. Det första plastmaterialt – culluloid – hade just uppfunnits, men kunde inte användas till mycket.

Men den engelske bordtennisentusiasten James Gibb upptäckte under en USA-resa att bollar av celluloid var perfekta att spela bordtennis med. Samma år föddes den moderna racketen med träffyta av gummi. Den moderna bordtennisen var född.

Bordtennis blev nu en stor succé, men mer som spel än sport. Först 1926 bildades ett internationellt bordtennisförbund, året därpå hölls första VM-turneringen och i OS gjorde inte bordtennis entré förrän 1988.

I början dominerade europeiska länder sporten, under mellankrigstiden framför allt Ungern. Efter andra världskriget blev Japan framgångsrika vid VM, och sporten vann stor popularitet även i Folkrepubliken Kina. Framgång födde framgång.

Och för en nation som inte var vidare framgångsrik i särskilt många sporter – vid sommar OS vann världens mest folkrika land sammanlagt 0 medaljer – var framgång viktigt. Efter fiaskot i OS 1952 struntade Kina i att skicka några deltagare till OS förrän 1980 (ett beslut som hängde samman med konflikten mellan Folkrepubliken Kina och Republiken Kina, d.v.s. Taiwan om rätten att representera Kina.)

Samtidigt som Kina bojkottade OS vann landets bordtennisspelare stora framgångar i VM. Bordtennis blev en folksport.

Sedan 1971 har bara tre länder vunnit VM-guld i herrarnas lagtävling [artikel om VM på wikipedia]. Ungern har 1, Sverige 5, Kina 13. Nästan lika dominanta har kineserna varit i singel och dubbel.

Läs mer här!

Kommentarsfunktionen är stängd.

Pin It on Pinterest